Bolivia Caranavi - Andrea Uluri Washed 100% arabica

Káva s plným tělem, vůní kakaového másla, banánů a karamelu. V chuti převažuje kakao, karamel a tropické ovoce. 

pražená zrnková káva 

Pokud chcete kávu namlít, vepište způsob přípravy do poznámky v posledním kroku objednávacího procesu. Kávu vám nameleme na potřebnou hrubost.

balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Připravujeme pražení
Kód: 411/250
234 Kč 208,93 Kč bez DPH
Kategorie: Káva
typ kávy: arabica
chuťový profil: kakao, karamel a tropické ovoce
země původu: Bolivie
oblast původu: Caranavi
farmář: Andrea Uluri
odrůda: Caturra
nadmořská výška pěstování: 1650 mnm
metoda zpracování: promytá
metoda sušení: African Beds
metoda sběru: selective picking
stupeň pražení: omniroast
vhodné pro: sladké plné espresso
scoring: 85,25
sklizeň: 2022

Bolivia Caranavi - Andrea Uluri Washed 100% arabica

Káva s plným tělem, vůní kakaového másla, banánů a karamelu. V chuti převažuje kakao, karamel a tropické ovoce. 
 
Caranavi je speciální bolivijská káva, kterou pěstuje malá skupina původních pěstitelů kávy známých jako koloniálové na půdě, která se nachází ve vysokých nadmořských výškách až 1600 m. nad mořem.
 

O farmářích

 

Káva v Bolívii sahá až do 80. let 19. století. Oblast byla známá produkcí koky a káva nebyla považována za ziskovou, protože její pěstování je obtížnější, protože přináší menší plodiny. Ve 30. letech 20. století začala být produkce kávy brána vážněji, protože vývozní cla na listy koky a pokles místní spotřeby přiměly farmáře, aby si uvědomili rizika ekonomické závislosti na jediné plodině. V roce 1953, vládou vedená agrární reforma, kdy byly malé pozemky (vlastněné starými vlastníky půdy) přerozděleny zpět tisícům převážně domorodých rodin. Následovala migrace mladých lidí z městských oblastí do Los Yungas, i když jen velmi málo z nich mělo nějaké znalosti o zemědělství. Vláda pokračovala v distribuci materiálů ke čtení s velmi základními informacemi o tom, jak řídit farmu, a ty zůstaly po desetiletí hlavním zdrojem vzdělání pro bolivijské farmáře. V 80. a 90. letech kvůli nedostatku zdrojů a informací výnosy a kvalita výrazně klesly, jak se půda časem degradovala. Až na počátku roku 2000 dostali farmáři podněty a zdroje, aby se zaměřili na produkci vysoce kvalitní kávy. To odstartovaly programy financované USA (jako součást jejich protidrogové kampaně) a zahrnovaly vybudování praček kávy a poskytnutí farmářům přístup ke školicím zařízením a finanční pomoci. Příchod programu Cup of Excellence v roce 2004 také výrazně pomohl posunout odvětví kupředu a zviditelnit bolivijskou kávu.

Produkce kávy v Bolívii byla vždy relativně nízká. Produkce dosáhla vrcholu v roce 1990, kdy země vyvezla 125 000 sáčků. V době, kdy jsme v roce 2010 začali nakupovat kávu v Bolívii, klesl roční vývoz na 74 000 sáčků (což pro představu odpovídá roční produkci jedné velké farmy v Brazílii). Během několika posledních let se tato produkce dále snížila na zničující minimum 22 000 sáčků ročně v roce 2020. K tomuto poklesu přispívá několik faktorů. Nejvýznamnější z nich je, že káva konkuruje místnímu průmyslu koky (pěstované pro obchod s drogami), která se sklízí celoročně, snáze se sbírá a farmářům často přináší vyšší zisky. Z dlouhodobého hlediska mají plantáže koky ničivý dopad na komunity a půdu; nedotčený deštný prales je často nezákonně ničen kvůli pěstování koky a nedostatek stínu stromů vede k obrovským problémům s erozí. Nadměrné používání biocidů producenty koky – ve snaze podpořit jejich úrodu – také způsobuje, že půda je časem neplodná. Půda je pak opuštěna, protože se na ní nedá pěstovat nic jiného.

Absence silného centralizovaného orgánu, který výrazně podporuje a propaguje produkci kávy, také ohrožuje vitalitu obchodu s kávou v Bolívii. Na rozdíl od jiných zemí produkujících kávu, jako je Guatemala a Brazílie, dostávají producenti kávy v Bolívii malou nebo žádnou podporu od vlády nebo národních zemědělských orgánů. Historicky velkou podporu bolivijské kávě poskytly USA (ve snaze podpořit růst alternativních plodin ke koke), ale když se v roce 2006 dostal k moci prezident Evo Morales (sám bývalý pěstitel koky), brzy přestal. veškerou pomoc USA jeho zemi.

Tyto faktory spolu se špatnou infrastrukturou, měnícími se klimatickými podmínkami, přítomností roya (rzi listová) a tradičními, méně sofistikovanými zemědělskými postupy vedly v posledním desetiletí k výraznému poklesu produkce.

Část toho, co dělá bolivijskou kávu tak odlišnou, je to, že je to jedna z káv s nejvyšší nadmořskou výškou a nejnižší zeměpisnou šířkou produkovaných na světě. Odlehlost regionu také znamená, že vysoce výnosné hybridní odrůdy kávy nebyly nikdy extenzivně množeny, a v důsledku toho producenti strávili desetiletí prací výhradně s odrůdami Typica a Caturra, které jsou známé svou výjimečnou chutí. V posledních letech se mnoho producentů rozhodlo nahradit stromy Typica produktivnější (ale stále lahodnou) odrůdou Catuaí, zatímco jiní se rozhodli vysadit exotičtější odrůdy jako Gesha, Java a Ethiosar.

 

INOVATIVNÍ METODA PRAŽENÍ KÁVY náš stroj Typhoon Roaster

 Typhoon Roaster se lidí od klasických strojů na pražení kávy, které se používají už 150 let. Zdokonaluje vzduchové pražení kávy (tzv. na fluidním loži). Tato technologie účinně praží kávová zrna a zároveň se s ní snadno pracuje.

Řešením nového vynálezu se stal VZDUCH. Pražičky Typhoon umožňují pražení kávy v proudu horkého vzduchu, v němž se kávová zrna jemně mísí a zároveň praží. Takzvané „fluidní lože“ se vytváří pomocí symetricky umístěných otvorů v bubnu. Díky intenzivnímu proudění vzduchu uvnitř pražicího prostoru jsou kávová zrna pražena rovnoměrně ze všech stran. Pražení ve fluidním loži bez kontaktu s kovovým bubnem umožňuje okamžité pražení kávy bez zdlouhavého předehřívání.

 

NAŠE PRAŽIČKA KÁVY NEMÁ OMEZENÍ

 
Kvalita pražení často závisí na výkonu, charakteristice jeho zesílení a nutnosti předehřevu. Co lze dělat s kávou, pokud máte pražičku se zvýšeným výkonem, vysokou charakteristikou zesílení a možností pražit bez předehřevu?

Díky systému s odezvou trvající jen zlomek vteřiny můžeme vytvořit jakýkoli profil pražení. Parametry systému umožňují se vyhnout zvýšené hybnosti zahřátých hmot. Tradiční bubnové pražičky používají válcové bubny z litiny k přenosu tepla na kávová zrna. Bubny akumulují velké množství tepla, a proto mají zvýšenou hybnost přenosu tepla. Pražičky Typhoon využívají horký vzduch, který nemá téměř žádnou tepelnou hybnost. Díky tomu můžeme realizovat ty nejodvážnější nápady! Vytváření profilů pražení na pražičkách Typhoon je jako komponování hudby, které závisí na vašich pocitech a fantazii!

 

 

Praženo v České Republice. 

IM coffee s.r.o. se sídlem Březina 25, 679 05, Březina

KÁVA 1754 ROASTERY 

Naše káva 1754 ROASTERY získala certifikaci Regionální produkt Moravský kras. Káva a její pražení zde má historii přes 100 let, my jsme na ni navázali a v roce 2022 vybudovali pražírnu kávy s víkendovou kavárnou v budově s historií datovanou od roku 1754. 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: