Cukrová třtina sladká, květinová, med, propolis, hnědý cukr, vanilka, karamelizovaný, med, pomeranč, broskev, melasa
O FARMÁŘÍCH
Maristela de Fátima da Silva Souza má 45 let a posledních 37 let se zabývá kávou. Narodila se a vyrostla v sousedství Matão, v obci Tomazina - PR.
Ve 40. letech 20. století přijel její dědeček, pan José Fagundes Silvério z Minas Gerais, aby začal pracovat s kávou v oblasti Tomazina. Fagundes měl dvě dcery. Matka Maristely Clementina Maria da Silva se v roce 1964 provdala za Sebastiãa Marquese da Silvu a zdědila 12 hektarů půdy, z nichž 7 byla káva a 5 pastviny. Pozemek musel zajistit pro celou rodinu, celkem 10, Maristela je 5. z 8 bratrů.
Od 8 let ji rodiče naučili pracovat na poli, v té době se káva sklízela tak, že zrnka padala na zem, takže bylo nutné zametat mezi kmeny stromů a to byla práce Maristely a její sestry. . V té době již její rodiče slyšeli o zvyšování kvality kávy a začali investovat do selektivní sklizně.
V roce 1994 velmi silný mráz spálil celé pole a její rodiče museli farmu prodat. V roce 1995 se Maristela provdala za Valdeira Luize de Souza, který dostal od svého otce pana Edésia plochu s 2000 kávovníky (cca 0,6 ha) a tím mohli začít svůj život. Kromě toho měli další plochu s 3000 kávovníky (přibližně 1 ha), aby mohli spolupracovat s jiným producentem.
Výdělky byly dobré, ale nestačily, takže když jejich nejstarší dcera Bruna dosáhla věku, kdy pomáhala, už chodila sklízet kávu k sousedům, aby zvýšila rodinný příjem.
S velkým úsilím se jim v roce 1999 podařilo koupit malou farmu se 6 ha pastvin, v roce 2000 pak vysadili sazenice kávovníku, ale mráz je všechny zabil a museli ji znovu vysadit. Maristela na to vzpomíná, protože to byl stejný rok, kdy se jim narodila druhá dcera Giovana.
V roce 2009 se jim narodila třetí dcera Lorena. V té době měli dobrou produkci a úroda byla zdravá, ale něco tomu chybělo. Maristela říká: „Vždy jsem slyšela o „speciálních kávách“, ale to se nám zdálo velmi vzdálené, až do roku 2013, kdy jsem začala být součástí Grupo das Mulheres do Matão a kde jsem se začala učit více o výrobě speciálních káv. Po dvou letech tvrdé práce a obětavosti jsme dostali první várku speciálních káv, byla to malá várka, ale ukázala nám, že máme potenciál a že je možné ho vyrobit.“
Bohužel v roce 2016 nebyla produkce dobrá kvůli špatnému klimatu při sklizni, ale nevzdali to. Věděli, že máme potenciál vyrábět speciální kávu, ale chyběly nějaké úpravy.
Partnerství s Capricórnio Coffees začalo v roce 2017 „bylo to velmi důležité, protože to bylo vše, co jsem vždy hledal, pomohlo nám to s pochybnostmi o úrodě a naučilo nás výrobní techniky, sklizeň a posklizeň, při určení naší kávy a také jsme byli výzvou k výrobě diferencovaných káv. Naučili jsme se, jak zvýšit naši produkci a kvalitu, protože kvalita byla často v malých detailech, můj otec například před mnoha lety sklízel selektivně, ale kávu sušil na podlahových terasách. Capricórnio nám v těchto aspektech hodně pomohlo, dnes máme sušičky a za kávu platíme až 3x více, to je velmi důležité,“ doplnila.
„Dnes nenacházím slova, která by popisovala, jak je pro mě káva důležitá, je to můj život, srovnávám náklonnost ke kávě s náklonností ke své rodině, protože bez ní nejsem nic. Věřím, že káva produkovaná ženami je výjimečná, protože ženy jsou schopny přenést do zrn všechnu lásku a náklonnost, kterou ke kávě cítí.“
PROJEKT ŽENY V KÁVĚ
Produkce kávy v okrese „Matão“ má více než 100letou historii, která se předává z generace na generaci.
Projekt Ženy v kávě začal v roce 2013, kdy se skupina žen dala dohromady a vytvořila sdružení zaměřené na výrobu speciálních káv. Skutečná změna nastala v roce 2015 poté, co Eloir Nogueira de Souza vyhrál první místo v soutěži kvality Paraná. Po Soutěži se skupina začala více orientovat na kvalitní kávu. V následujícím roce, s další cenou, kterou získala producentka Laura de Freitas, se skupina rozhodla přijmout selektivní sběr, nápad, který velmi dobře fungoval, byl hodně zviditelněný a stal se vzorem pro práci, jednotu a obětavost.
Tato práce byla celosvětově uznávána, protože kupující vidí přidanou hodnotu k již tak dobré kávě produkované malými farmáři s nasazením, zpracováním a důsledností. S tímto oceněním se skupina rozšiřuje a dnes čítá více než 24 členů.
Do budoucna chce skupina pokračovat ve výrobě vynikající kávy, zvyšování kvality a produkce.
Více: https://www.facebook.com/mulheresdocafepr/
O KÁVĚ