Brazil - Microlot - Sítio São Francisco 100% arabica

Cukrová třtina sladká, květinová, med, propolis, hnědý cukr, vanilka, karamelizovaný, med, pomeranč, broskev, melasa

 

Pokud chcete kávu namlít, vepište způsob přípravy do poznámky v posledním kroku objednávacího procesu. Kávu vám nameleme na potřebnou hrubost.

balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Skladem (5 ks) Připravujeme pražení na objednávku Zvolte variantu
Kód: 400/250 400/500 400/100 Zvolte variantu
Značka: Veronia
276 Kč 552 Kč 1 099 Kč od 276 Kč 240 Kč bez DPH 480 Kč bez DPH 955,65 Kč bez DPH od 240 Kč bez DPH
Kategorie: Káva
typ kávy: arabica
chuťový profil: Cukrová třtina sladká, květinová, med, propolis, hnědý cukr, vanilka, karamelizovaný, med, pomeranč, broskev, melasa
země původu: Brazílie - Paraná, Tomazina
oblast původu: Norte Pioneiro
farmář: Maristela de Fátima Souza
odrůda: Red Catuaí
nadmořská výška pěstování: 650 mnm
metoda zpracování: honey
metoda sušení: African Beds
metoda sběru: selective picking
stupeň pražení: light roast
vhodné pro: alternativní metody
scoring: 88,12 b
sklizeň: 2021/2022
Brazil - Microlot - Sítio São Francisco 100% arabica
Novinka

Brazil - Microlot - Sítio São Francisco 100% arabica, project Women's in coffee

 

Cukrová třtina sladká, květinová, med, propolis, hnědý cukr, vanilka, karamelizovaný, med, pomeranč, broskev, melasa

O FARMÁŘÍCH

Maristela de Fátima da Silva Souza má 45 let a posledních 37 let se zabývá kávou. Narodila se a vyrostla v sousedství Matão, v obci Tomazina - PR.

Ve 40. letech 20. století přijel její dědeček, pan José Fagundes Silvério z Minas Gerais, aby začal pracovat s kávou v oblasti Tomazina. Fagundes měl dvě dcery. Matka Maristely Clementina Maria da Silva se v roce 1964 provdala za Sebastiãa Marquese da Silvu a zdědila 12 hektarů půdy, z nichž 7 byla káva a 5 pastviny. Pozemek musel zajistit pro celou rodinu, celkem 10, Maristela je 5. z 8 bratrů.

Od 8 let ji rodiče naučili pracovat na poli, v té době se káva sklízela tak, že zrnka padala na zem, takže bylo nutné zametat mezi kmeny stromů a to byla práce Maristely a její sestry. . V té době již její rodiče slyšeli o zvyšování kvality kávy a začali investovat do selektivní sklizně.

V roce 1994 velmi silný mráz spálil celé pole a její rodiče museli farmu prodat. V roce 1995 se Maristela provdala za Valdeira Luize de Souza, který dostal od svého otce pana Edésia plochu s 2000 kávovníky (cca 0,6 ha) a tím mohli začít svůj život. Kromě toho měli další plochu s 3000 kávovníky (přibližně 1 ha), aby mohli spolupracovat s jiným producentem.

Výdělky byly dobré, ale nestačily, takže když jejich nejstarší dcera Bruna dosáhla věku, kdy pomáhala, už chodila sklízet kávu k sousedům, aby zvýšila rodinný příjem.

S velkým úsilím se jim v roce 1999 podařilo koupit malou farmu se 6 ha pastvin, v roce 2000 pak vysadili sazenice kávovníku, ale mráz je všechny zabil a museli ji znovu vysadit. Maristela na to vzpomíná, protože to byl stejný rok, kdy se jim narodila druhá dcera Giovana.

V roce 2009 se jim narodila třetí dcera Lorena. V té době měli dobrou produkci a úroda byla zdravá, ale něco tomu chybělo. Maristela říká: „Vždy jsem slyšela o „speciálních kávách“, ale to se nám zdálo velmi vzdálené, až do roku 2013, kdy jsem začala být součástí Grupo das Mulheres do Matão a kde jsem se začala učit více o výrobě speciálních káv. Po dvou letech tvrdé práce a obětavosti jsme dostali první várku speciálních káv, byla to malá várka, ale ukázala nám, že máme potenciál a že je možné ho vyrobit.“

Bohužel v roce 2016 nebyla produkce dobrá kvůli špatnému klimatu při sklizni, ale nevzdali to. Věděli, že máme potenciál vyrábět speciální kávu, ale chyběly nějaké úpravy.

Partnerství s Capricórnio Coffees začalo v roce 2017 „bylo to velmi důležité, protože to bylo vše, co jsem vždy hledal, pomohlo nám to s pochybnostmi o úrodě a naučilo nás výrobní techniky, sklizeň a posklizeň, při určení naší kávy a také jsme byli výzvou k výrobě diferencovaných káv. Naučili jsme se, jak zvýšit naši produkci a kvalitu, protože kvalita byla často v malých detailech, můj otec například před mnoha lety sklízel selektivně, ale kávu sušil na podlahových terasách. Capricórnio nám v těchto aspektech hodně pomohlo, dnes máme sušičky a za kávu platíme až 3x více, to je velmi důležité,“ doplnila.

„Dnes nenacházím slova, která by popisovala, jak je pro mě káva důležitá, je to můj život, srovnávám náklonnost ke kávě s náklonností ke své rodině, protože bez ní nejsem nic. Věřím, že káva produkovaná ženami je výjimečná, protože ženy jsou schopny přenést do zrn všechnu lásku a náklonnost, kterou ke kávě cítí.“

 

PROJEKT ŽENY V KÁVĚ

Produkce kávy v okrese „Matão“ má více než 100letou historii, která se předává z generace na generaci.

Projekt Ženy v kávě začal v roce 2013, kdy se skupina žen dala dohromady a vytvořila sdružení zaměřené na výrobu speciálních káv. Skutečná změna nastala v roce 2015 poté, co Eloir Nogueira de Souza vyhrál první místo v soutěži kvality Paraná. Po Soutěži se skupina začala více orientovat na kvalitní kávu. V následujícím roce, s další cenou, kterou získala producentka Laura de Freitas, se skupina rozhodla přijmout selektivní sběr, nápad, který velmi dobře fungoval, byl hodně zviditelněný a stal se vzorem pro práci, jednotu a obětavost.

Tato práce byla celosvětově uznávána, protože kupující vidí přidanou hodnotu k již tak dobré kávě produkované malými farmáři s nasazením, zpracováním a důsledností. S tímto oceněním se skupina rozšiřuje a dnes čítá více než 24 členů.

Do budoucna chce skupina pokračovat ve výrobě vynikající kávy, zvyšování kvality a produkce.

Více: https://www.facebook.com/mulheresdocafepr/

 

O KÁVĚ

Produkce kávy v Brazílii představuje asi jednu třetinu celosvětové produkce kávy, což z ní dělá největšího producenta na světě za posledních 150 let. Ve střední Brazílii je rozsáhlá savana Cerrado přerušena zdánlivě nekonečnými náhorními plošinami zvanými Chapadas. Pokrývají státy Goiás, Mato Grosso do Sul, Mato Grosso, Tocantins a Minas Gerais a dělají z nich jednu z největších oblastí produkce kávy na světě. Dobře definovaná období s horkými, vlhkými léty a příjemně chladnými a suchými zimami pěstování kávy v této oblasti velmi prospívá.

Nejběžnějším způsobem zpracování v Brazílii, který se používá pro asi 90 % vyrobené Arabiky, je proces sušení, správně označovaný jako přírodní - natural. Celá kávová třešeň je nejprve očištěna a poté umístěna na slunci, aby se usušila v tenkých vrstvách na terasách nebo sušena v sušicích strojích. Kávové plantáže v Brazílii často pokrývají rozsáhlé oblasti, potřebují stovky lidí, aby je spravovali a provozovali a produkovali obrovské množství kávy. 

INOVATIVNÍ METODA PRAŽENÍ KÁVY náš stroj Typhoon Roaster

 Typhoon Roaster se lidí od klasických strojů na pražení kávy, které se používají už 150 let. Zdokonaluje vzduchové pražení kávy (tzv. na fluidním loži). Tato technologie účinně praží kávová zrna a zároveň se s ní snadno pracuje.

Řešením nového vynálezu se stal VZDUCH. Pražičky Typhoon umožňují pražení kávy v proudu horkého vzduchu, v němž se kávová zrna jemně mísí a zároveň praží. Takzvané „fluidní lože“ se vytváří pomocí symetricky umístěných otvorů v bubnu. Díky intenzivnímu proudění vzduchu uvnitř pražicího prostoru jsou kávová zrna pražena rovnoměrně ze všech stran. Pražení ve fluidním loži bez kontaktu s kovovým bubnem umožňuje okamžité pražení kávy bez zdlouhavého předehřívání.

 

NAŠE PRAŽIČKA KÁVY NEMÁ OMEZENÍ

 
Kvalita pražení často závisí na výkonu, charakteristice jeho zesílení a nutnosti předehřevu. Co lze dělat s kávou, pokud máte pražičku se zvýšeným výkonem, vysokou charakteristikou zesílení a možností pražit bez předehřevu?

Díky systému s odezvou trvající jen zlomek vteřiny můžeme vytvořit jakýkoli profil pražení. Parametry systému umožňují se vyhnout zvýšené hybnosti zahřátých hmot. Tradiční bubnové pražičky používají válcové bubny z litiny k přenosu tepla na kávová zrna. Bubny akumulují velké množství tepla, a proto mají zvýšenou hybnost přenosu tepla. Pražičky Typhoon využívají horký vzduch, který nemá téměř žádnou tepelnou hybnost. Díky tomu můžeme realizovat ty nejodvážnější nápady! Vytváření profilů pražení na pražičkách Typhoon je jako komponování hudby, které závisí na vašich pocitech a fantazii!

 

 

Praženo v České Republice. 

KÁVA 1754 ROASTERY 

Naše káva 1754 ROASTERY získala certifikaci Regionální produkt Moravský kras. Káva a její pražení zde má historii přes 100 let, my jsme na ni navázali a v roce 2022 vybudovali pražírnu kávy s víkendovou kavárnou v budově s historií datovanou od roku 1754. 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: