Colombia Benedicto Puentes promytá 100% arabica
Benedicto nám opět připravil svou šťavnatou příjemnou kávu, směs odrůd Caturra a Castillo, kterou zpracoval jako promytou, ale s dvojitou fermentací. Po sklizení byly zralé třešně fermentovány 50 hodin, poté byly zbaveny slupky a následovala další fermentace po dobu 100 hodin v plastových pytlích. Poté byla káva promyta a sušena na střešní sušárně po dobu 15 dní.
Benedicto Puentes je farmář z regionu Tolima a řadě z vás ho není nutné představovat. Možná jste měli to štěstí potkat se s ním osobně na podzim roku 2021, kdy nás v České republice navštívil společně se svou ženou Helenou Oliviero.
Benedicto je extrémně činorodý, pořád vymýšlí nové a nové projekty. Do světa výběrové kávy se vrhl po hlavě, zlepšuje procesy na farmě svých rodičů Palma Roja a postupně kupuje další pozemky, na kterých zakládá vlastní plantáže. Společně s Helenou také pomáhají místním farmářům dostat za kávu dobře zaplaceno, posuzují a radí ohledně procesů na dalších farmách a nežádají za to téměř nic. Všechno to začalo tím, že už se Benedicto nemohl dívat na to, jak mají jeho sousedé špatné vyjednávací podmínky díky nedostatku informací.
„Proč to dělám? Přál bych si, aby z toho měl prospěch celý region a naše káva začala být uznávaná třeba tak jako káva z Huila.“
Farma Palma Roja patří rodině Puentes Gonzáles a je poměrně nová, v roce 1995 ji založili Benedicto Puentes Vásquez a Marghod González. Právě jejich nejmladší syn, Benedicto Júnior, je náš známý a kamarád a díky němu a jeho italské ženě Heleně jsme začali kávu z Tolima kupovat. Kávovníky na farmě Palma Roja mají okolo 7 let a rostou většinou bez zastínění. V této oblasti je totiž během roku tak vysoká oblačnost, že dodatečný stín by byl na škodu a neumožňoval by rostlinám jejich rozvoj. (Zastínění se používá v oblastech, kde je světelná intenzita během roku nad průměrnou potřebou kávovníků.)
V posledních pár letech se Benedicto s Helenou snaží, aby posunuli místní produkci kávy o kousek výš. Benedicto své kávy zpracovává velmi pečlivě. Někdy také nakupuje zralé třešně od farmářů z okolí a ukazuje lidem, že kvalitu a tím i cenu, lze zvýšit dobrým a přesným zacházením.
Opakuje se zde to, co zažíváme i na jiných farmách např. v Rondónu, Boyacá. Pokud je někdo z místních, nositelem změny, je to ten nejpřímější způsob, jak dosáhnout výsledků. Zejména pokud je to někdo, koho mají lidé rádi a respektují ho, jako je Benedicto.
Benedicto zpracovává své kávy hlavně promytou metodou. Každý rok ale pracuje na delších a delších fermentacích a hledá ideální způsob, jak svým kávám dodat šťavnatost. Přestože se farma nachází v odlehlé venkovské oblasti se špatným přístupem k silnicím a službám jako je internet a mobilní sítě, zpracovává Benedicto každý lot podle přísných norem. Kontroluje procesy fermentace, jejich délky a teploty, při kterých probíhá a pro dosažení nejlepší stability zrna používá pozvolné a dlouhé sušení, kdy teplotu udržuje kolem 36 stupňů. Výsledky, kterých dosahuje, jsou rok od roku lepší.
INOVATIVNÍ METODA PRAŽENÍ KÁVY – náš stroj Typhoon Roaster
Typhoon Roaster se lidí od klasických strojů na pražení kávy, které se používají už 150 let. Zdokonaluje vzduchové pražení kávy (tzv. na fluidním loži). Tato technologie účinně praží kávová zrna a zároveň se s ní snadno pracuje.
Řešením nového vynálezu se stal VZDUCH. Pražičky Typhoon umožňují pražení kávy v proudu horkého vzduchu, v němž se kávová zrna jemně mísí a zároveň praží. Takzvané „fluidní lože“ se vytváří pomocí symetricky umístěných otvorů v bubnu. Díky intenzivnímu proudění vzduchu uvnitř pražicího prostoru jsou kávová zrna pražena rovnoměrně ze všech stran. Pražení ve fluidním loži bez kontaktu s kovovým bubnem umožňuje okamžité pražení kávy bez zdlouhavého předehřívání.
NAŠE PRAŽIČKA KÁVY NEMÁ OMEZENÍ
Díky systému s odezvou trvající jen zlomek vteřiny můžeme vytvořit jakýkoli profil pražení. Parametry systému umožňují se vyhnout zvýšené hybnosti zahřátých hmot. Tradiční bubnové pražičky používají válcové bubny z litiny k přenosu tepla na kávová zrna. Bubny akumulují velké množství tepla, a proto mají zvýšenou hybnost přenosu tepla. Pražičky Typhoon využívají horký vzduch, který nemá téměř žádnou tepelnou hybnost. Díky tomu můžeme realizovat ty nejodvážnější nápady! Vytváření profilů pražení na pražičkách Typhoon je jako komponování hudby, které závisí na vašich pocitech a fantazii!

Praženo v České Republice.
KÁVA 1754 ROASTERY 
Naše káva 1754 ROASTERY získala certifikaci Regionální produkt Moravský kras. Káva a její pražení zde má historii přes 100 let, my jsme na ni navázali a v roce 2022 vybudovali pražírnu kávy s víkendovou kavárnou v budově s historií datovanou od roku 1754.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.