Ethiopia - Arbegona - natural 100% arabica

Ovocitá káva z Etiopie - hornaté oblasti Arbegona, káva s profilem vanilky, jahod, bergamotu, peckovin, květinová a sladká dochuť.

 

Pokud chcete kávu namlít, vepište způsob přípravy do poznámky v posledním kroku objednávacího procesu. Kávu vám nameleme na potřebnou hrubost.

balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Skladem (>5 ks)
Kód: 379/250
469 Kč 407,83 Kč bez DPH
Kategorie: Káva
typ kávy: arabica
chuťový profil: Vanilka, jahoda, bergamot, peckovina, květinová a sladká dochuť
země původu: Etiopie
oblast původu: pohoří Arbegona, Sidamo
farmář: farma Arbegona
odrůda: mix odrůd Heirloom
nadmořská výška pěstování: 2200 mnm
metoda zpracování: natural
metoda sušení: africké rošty
metoda sběru: ruční
období sklizně: 2021/2022
stupeň pražení: světlé
vhodné pro: alternativní metody
scoring: 89 b
Ethiopia - Arbegona - natural 100% arabica
Světlejší pražení

Ethiopia - Arbegona natural 100% arabica

O FARMÁŘÍCH

Tato šarže k nám přichází ve spolupráci s exportérem Daye Bensa. Daye Bensa je do značné míry komunitně zaměřenou firmou, jejímž cílem je poskytovat farmářům dodatečné bonusové platby na základě objemu, kterým přispívají do jejich mikro-podílů ve zpracovatelkých závodech, a odměňují své farmáře rok co rok konzistentním objemem i kvalitou.

 

 

Sledovatelnost celého procesu je extrémně důležitá při výrobě mikrošarží. Evidenční kniha je pečlivě vedena a oddělení šarží je klíčem k zaručení nejvyšší úrovně kvality. Když jsou třešně přijaty, jsou odděleny podle vesnice, káva je pak udržována odděleně během sušení, zpracování a skladování, s etiketami uvádějícími data dodání, název farmy, číslo šarže a další podrobnosti týkající se konkrétní šarže. Provozují také program pro pěstitele, který farmářům přináší mimosezónní platbu navíc k poplatku za sklizeň, a aktivně pracují na zlepšení životní situace a úrovně farmářů, s přístupem ke zdravotní péči, veřejným službám, vzdělávání a dopravní infrastruktuře. Daye Bensa navíc spolupracuje s řediteli škol ve vesnicích v okolí farem a poskytuje studentům základní školní materiály.

 

 

Tato káva pochází z malých pozemků ve vysokohorské oblasti Arbegona, která těží z velmi vysoké nadmořské výšky 2200 m nm, a je zpracovávána ve stejnojmenné zpracovatelské stanici. Do této sklizně přispělo svou úrodou 391 farmářů, jejichž malé farmy se pohybují mezi 3-5 hektary. V letošní sezóně (2021/22) bylo zemědělcům vyplaceno 70 etiopských Birr/kg třešní s dodatečnou platbou 3–5 Birr/kg jako mimosezónní platba. Káva je hlavní tržní plodinou v této oblasti, ačkoli zde roste mnoho dalších plodin, jako je cukrová třtina, falešné banány, koření a zelenina.

 

 

 

O PROCESU ZPRACOVÁNÍ


Jedná se o přirozeně zpracovanou šarži. Třešně se třídí na základě hustoty a kvality plavením ve velkých vodních nádržích. Po vyplavení se třešně přemístí do afrických vyvýšených roštech. Káva se otáčí každých 30 minut pro rovnoměrné vysušení a kontrolu procesu fermentace. Průměrná doba schnutí trvá asi 12-15 dní v závislosti na teplotě a vlhkosti. Poté se sušené třešně skladují ve skladech pro vývoj chuti.

INOVATIVNÍ METODA PRAŽENÍ KÁVY - náš stroj Typhoon Roaster

Typhoon Roaster se lidí od klasických strojů na pražení kávy, které se používají už 150 let. Zdokonaluje vzduchové pražení kávy (tzv. na fluidním loži). Tato technologie účinně praží kávová zrna a zároveň se s ní snadno pracuje.

Řešením nového vynálezu se stal VZDUCH. Pražičky Typhoon umožňují pražení kávy v proudu horkého vzduchu, v němž se kávová zrna jemně mísí a zároveň praží. Takzvané „fluidní lože“ se vytváří pomocí symetricky umístěných otvorů v bubnu. Díky intenzivnímu proudění vzduchu uvnitř pražicího prostoru jsou kávová zrna pražena rovnoměrně ze všech stran. Pražení ve fluidním loži bez kontaktu s kovovým bubnem umožňuje okamžité pražení kávy bez zdlouhavého předehřívání.

 

NAŠE PRAŽIČKA KÁVY NEMÁ OMEZENÍ

 
Kvalita pražení často závisí na výkonu, charakteristice jeho zesílení a nutnosti předehřevu. Co lze dělat s kávou, pokud máte pražičku se zvýšeným výkonem, vysokou charakteristikou zesílení a možností pražit bez předehřevu?

Díky systému s odezvou trvající jen zlomek vteřiny můžeme vytvořit jakýkoli profil pražení. Parametry systému umožňují se vyhnout zvýšené hybnosti zahřátých hmot. Tradiční bubnové pražičky používají válcové bubny z litiny k přenosu tepla na kávová zrna. Bubny akumulují velké množství tepla, a proto mají zvýšenou hybnost přenosu tepla. Pražičky Typhoon využívají horký vzduch, který nemá téměř žádnou tepelnou hybnost. Díky tomu můžeme realizovat ty nejodvážnější nápady! Vytváření profilů pražení na pražičkách Typhoon je jako komponování hudby, které závisí na vašich pocitech a fantazii!

 

 

Praženo v České Republice. 

KÁVA 1754 ROASTERY 

Naše káva 1754 ROASTERY získala certifikaci Regionální produkt Moravský kras. Káva a její pražení zde má historii přes 100 let, my jsme na tuto navázali a v roce 2022 vybudovali pražírnu kávy s víkendovou kavárnou v budově s historií datovanou od roku 1754. 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: