Neohodnoceno

Nicaragua - Finca La Cascada - DECAF - káva bez kofeinu

Káva chutná po hořké čokoládě, ořechu, rozinkách a hnědém cukru. Zkrátka skvělá káva bez kofeinu. 

balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Skladem (>5 ks) na objednávku Zvolte variantu
Kód: 376/250 376/100 Zvolte variantu
237 Kč 896 Kč od 237 Kč 206,09 Kč bez DPH 779,13 Kč bez DPH od 206,09 Kč bez DPH
Kategorie: Káva
typ kávy: arabica
chuťový profil: Hořká čokoláda, ořech, rozinky, hnědý cukr
země původu: Nicaragua
oblast původu: Nueva Segovia
farmář: Luis Alberto Peralta
odrůda: Caturra & Pacamara
nadmořská výška pěstování: 1200-1350 mnm
metoda zpracování: washed, CO2
metoda sušení: na slunci
metoda sběru: manual picking
stupeň pražení: city plus
vhodné pro: nejvíc pro espresso
scoring: 84
barevny
Novinka Tip

Nicaragua - Finca La Cascada - DECAF - káva bez kofeinu

Káva chutná po hořké čokoládě, ořechu, rozinkách a hnědém cukru. Zkrátka skvělá káva bez kofeinu. 

O FARMĚ

Finca La Cascada je farma o rozloze 50 hektarů, která se nachází v hornaté oblasti Dipilto v Nueva Segovia a v nadmořských výškách 1200 až 1350 metrů nad mořem. Roční srážky se pohybují okolo 1600 milimetrů a farmou protéká šest potoků, které se připojují k obrovské řece El Volcan.

Tato farma se dědí z generace na generaci. Současný majitel Luis Alberto Peralta vlastní Finca La Cascada od roku 1972 a señor Jose Lopez farmu spravuje spolu s 60 stálými zaměstnanci a 125 sběrači během sklizně.

Zralé třešně se ručně sbírají a třídí od prosince do března. Na farmě je mokrý mlýn, kde se zralá červená třešeň ukládá a váží. Třešně pak vstupují do flotačních nádrží, kde jsou zralé a nezralé odděleny podle hustoty. Zralé třešně jsou poté rozdrceny, aby se odstranila slupka, přičemž lepkavé boby se fermentují 14 až 18 hodin, než se promyjí v kanálech. Promytá zrna se poté odnášejí na sušicí terasy v nedalekém mlýně San Ignacio, kde se pravidelně obracejí hráběmi, aby bylo zajištěno dobré a rovnoměrné sušení. Celkové sušení trvá asi 10 až 12 dní.

Proces úpravy kávy na bezkofeinovou pomocí CO2 perlivé vody


Tento proces poprvé objevil vědec jménem Kurt Zosel v Institutu Maxe Plancka pro výzkum uhlí v roce 1967, když hledal nové způsoby separace směsí látek. V roce 1988 vyvinula německá společnost zabývající se dekofeinací s názvem CR3 tento proces dekofeinace, při kterém se přírodní oxid uhličitý (pocházející z prehistorických podzemních jezer) kombinuje s vodou, aby se vytvořily „podkritické“ podmínky, které vytvářejí vysoce rozpouštěcí látku pro kofein v kávě. Jedná se o šetrný, přírodní a organicky certifikovaný proces a dobrá kofeinová selektivita oxidu uhličitého zaručuje vysokou úroveň retence dalších složek kávy, které přispívají k chuti a aroma.

Postup je popsán níže:
1. Zelená zrnka vstupují do nádoby pro „předúpravu“, kde jsou vyčištěna a navlhčena vodou, než se uvedou do kontaktu se stlačeným kapalným oxidem uhličitým. Když zelená kávová zrna absorbují vodu, rozšíří se a póry se otevřou, což vede k tomu, že molekuly kofeinu se stanou mobilními.
2. Po přidání vody se fazole uvedou do kontaktu se stlačeným kapalným oxidem uhličitým, který se spojí s vodou v podstatě za vzniku perlivé vody. Oxid uhličitý cirkuluje zrnky a působí jako magnet, který vytahuje mobilní molekuly kofeinu.
3. Perlivá voda pak vstupuje do výparníku, který z vody vysráží oxid uhličitý bohatý na kofein. Voda bez kofeinu je čerpána zpět do nádoby pro nový cyklus.
4. Tento cyklus se opakuje, dokud není dosaženo požadované hladiny zbytkového kofeinu. Jakmile k tomu dojde, cirkulace oxidu uhličitého se zastaví a zelené fazolky se vypustí do sušárny.
5. Káva bez kofeinu se poté jemně suší, dokud nedosáhne původní vlhkosti, a poté je připravena k pražení.

Použití tohoto procesu pro dekofeinaci má několik výhod:
• Činidlo používané k extrakci kofeinu je zcela přírodní a proces lze klasifikovat jako „organický“ kvůli úplnému nedostatku chemikálií používaných v celém procesu. Konzumace kávy, která byla takto zbavena kofeinu, také nehrozí žádné zdravotní riziko.
• Způsob, jakým proces funguje, znamená, že ostatní sloučeniny v zelené kávě zůstávají nedotčeny, což znamená, že dekofeinace nemá žádný vliv na chuť a aroma hotového produktu. Oxid uhličitý je velmi selektivní a nevytahuje sacharidy a bílkoviny ze zelené kávy, které přispívají k chuti a vůni.
• Buněčná struktura zeleného zrna a hotového praženého zrna se nemění, což je velkou výhodou při práci se speciálními kávami.
• Vedlejší produkty jsou 100% přírodní a recyklovatelné.

INOVATIVNÍ METODA PRAŽENÍ KÁVY - náš stroj Typhoon Roaster

Typhoon Roaster se lidí od klasických strojů na pražení kávy, které se používají už 150 let. Zdokonaluje vzduchové pražení kávy (tzv. na fluidním loži). Tato technologie účinně praží kávová zrna a zároveň se s ní snadno pracuje.

Řešením nového vynálezu se stal VZDUCH. Pražičky Typhoon umožňují pražení kávy v proudu horkého vzduchu, v němž se kávová zrna jemně mísí a zároveň praží. Takzvané „fluidní lože“ se vytváří pomocí symetricky umístěných otvorů v bubnu. Díky intenzivnímu proudění vzduchu uvnitř pražicího prostoru jsou kávová zrna pražena rovnoměrně ze všech stran. Pražení ve fluidním loži bez kontaktu s kovovým bubnem umožňuje okamžité pražení kávy bez zdlouhavého předehřívání.

 

NAŠE PRAŽIČKA KÁVY NEMÁ OMEZENÍ

 
Kvalita pražení často závisí na výkonu, charakteristice jeho zesílení a nutnosti předehřevu. Co lze dělat s kávou, pokud máte pražičku se zvýšeným výkonem, vysokou charakteristikou zesílení a možností pražit bez předehřevu?

Díky systému s odezvou trvající jen zlomek vteřiny můžeme vytvořit jakýkoli profil pražení. Parametry systému umožňují se vyhnout zvýšené hybnosti zahřátých hmot. Tradiční bubnové pražičky používají válcové bubny z litiny k přenosu tepla na kávová zrna. Bubny akumulují velké množství tepla, a proto mají zvýšenou hybnost přenosu tepla. Pražičky Typhoon využívají horký vzduch, který nemá téměř žádnou tepelnou hybnost. Díky tomu můžeme realizovat ty nejodvážnější nápady! Vytváření profilů pražení na pražičkách Typhoon je jako komponování hudby, které závisí na vašich pocitech a fantazii!

 

 

Praženo v České Republice. 

KÁVA 1754 ROASTERY 

Naše káva 1754 ROASTERY získala certifikaci Regionální produkt Moravský kras. Káva a její pražení zde má historii přes 100 let, my jsme na tuto navázali a v roce 2022 vybudovali pražírnu kávy s víkendovou kavárnou v budově s historií datovanou od roku 1754.