Proč jsme zvolili Typhoon roaster?

Nový pohled na pražení kávy na stroji od Typhoon Roaster po dvou letech používání

Myšlenka vytvořit pražící stroje, které by se odlišovaly od tradičních strojů používaných po více než 150 let, se zrodila u výrobce strojů Typhoon roaster na výstavě v americkém Seattlu. Inspirováni samoobslužnými pražírnami se v Typhoon Roaster rozhodli vyvinout něco, po čem profesionální pražiči opravdu touží. Tak vznikla myšlenka zdokonalení vzduchového pražení kávy (tzv. pražení na fluidním loži). Přinesli  patentovanou technologii, která efektivně praží kávová zrna a zároveň se s ní snadno pracuje.

Naše myšlenka pražící stroj pořídit běžela již od roku 2016. Když jsme začínali distribucí italské kávy PAVIN CAFFE v roce 2009, nenapadl by nás popravdě takový obrat. 

V naší pražírně 1754 ROASTERY používáme pražící stroj Typhoon Roaster pro pražení naší kávy, konkrétně stroj Shoproaster 5kg.

Výhody konvekčních pražících strojů Typhoon Roaster

Stabilita
Konvekční pražící stroje Typhoon Roaster nejsou tolik ovlivněny vnějšími faktory, jako je teplota a vlhkost vzduchu. Vzduch uvnitř je cirkulován a znovu ohříván, místo aby se mísil se vzduchem v místnosti. Tyto pražící stroje jsou izolovány vrstvou tepelné izolace, což minimalizuje vliv kolísání teploty v místnosti. Během pracovního dne neakumulují tepelnou energii, což je běžné u kondukčních pražících strojů, kde po několika hodinách provozu vyžadují úpravy pražicích profilů.

Opakovatelnost
Konvekční pražící stroje Typhoon Roaster snadno replikují nastavené profily, a to manuálně i automaticky. Nepotřebují kompenzovat setrvačnost kovů; reakce je velmi rychlá, téměř okamžitá. Tyto pražící stroje neplýtvají teplem při ohřevu kovu, každý kilowatt energie jde přímo na ohřev kávy. Kritické kontrolní body pražení, jako je začátek praskání, doba vývoje a začátek Maillardových reakcí, jsou opakovány za stejných podmínek s minimálními odchylkami. Tuto vlastnost stroje jsme navíc podpořili propojením s dokonalým software od společnosti Cropster, můžeme se tedy vrátit v historii o tisíce pražení zpět díky uložené veškeré historii pražení.  

Bezvadné pražení
Konvekční pražení eliminuje primární faktor způsobující vady: přehřátý kov přicházející do kontaktu s kávovými zrny. Uvnitř konvekčních pražících strojů Typhoon Roaster se používá nerezová ocel, která neakumuluje teplo a rychle rozptyluje energii. Vzduchová vrstva mezi kávou a kovem snižuje celkovou dobu kontaktu s kovem. Teplota kovu uvnitř pražicí komory je stejná jako teplota kávových zrn a nikdy nedosáhne kritických úrovní. Káva pražená v konvekci pomocí technologie fluidního lože zajišťuje rovnoměrnost a brání spálení jednotlivých kávových zrn, což je častý problém u kondukčních pražících strojů.

Rovnoměrné pražení
Design otáčejícího bubnu s lopatkami nemůže zajistit správné míchání kávové hmoty ani zabránit prodlouženému kontaktu s přehřátým kovem, na rozdíl od technologie Fluid Bed. V této technologii je káva rovnoměrně rozložena na horizontální mřížce a aktivně míchána proudy vzduchu, což zajišťuje rovnoměrné pražení.

Výhody pro různé druhy pražení

Pražení pro espresso
Konvekce je obecně považována za nejlepší metodu pro pražení kávy určené na espresso (střední až tmavé pražení). Poskytuje hustý, plný a sladký šálek. Karamelizace cukrů je jemnější, což zdůrazňuje přirozenou sladkost kávy. Doba extrakce espressa je krátká, takže rovnoměrnost pražené kávy je klíčová. Konvekce dokáže rychle a rovnoměrně pražit nejen vnější skořápku kávy, ale také jádro kávových zrn.

Světlé pražení - pro filtr, alternativní přípravy
Konvekce je ideální pro rozvinutí přirozené sladkosti kávy, zejména u přirozeně zpracovaných kávových zrn. Světlé pražení je díky rovnoměrnosti čistší, ovocnější a má výrazné charakteristiky, bez vad způsobených nerovnoměrným pražením.

Káva pro běžnou spotřebu
Káva, kterou znáte jako komoditní, pro běžnou spotřebu, má často nižší kyselost než výběrová káva. Při práci s těmito kávovými zrny je důležité maximalizovat přirozenou sladkost prostřednictvím karamelizace, aniž by se káva přepražila. Konvekční pražící stroje Typhoon Roaster jsou ideální pro střední až tmavé pražení, což maximalizuje přirozenou sladkost a konzistenci chuti.